How to do

Vijf manieren om onzekerheid de deur uit te schoppen

Onzekerheid is menselijk – iedereen heeft namelijk wel eens het gevoel dat hij/zij iets niet goed (genoeg) doet. Maar is het ook praktisch? Nee. Het is vaak niet eens nodig om je onzeker te voelen. Time to move on! Met deze vijf tips krijg je weer energie om onzekerheid een gigantische rotschop te geven. Zijn verdiende loon, als je het aan mij vraagt.

1. “Zelfkritiek is ook maar een mening”

Dat wat je aandacht geeft, groeit. Deze statement geldt meer dan ooit voor onzekerheid. Hoe meer aandacht jij aan onzekerheid geeft, hoe groter jouw onzekerheid wordt. Kies daarom om te relativeren. Bekijk jij je onzekerheid wel op een objectieve manier? Nee. Jouw gedachten zijn geen feiten. Neem ze met een korreltje zout.

2. Jouw manier werkt voor jou het best.

Kritiek kan killing zijn voor je zelfvertrouwen. Zeker als jouw plan van aanpak wordt overspoeld met negatieve reacties. Maar weet je wat? Ze kunnen de boom in. Jij hebt júist de goede manier gekozen, omdat die manier het beste bij jou voelt. Het kan wel zijn dat andere mensen het anders doen, maar waarschijnlijk past dat helemaal niet bij jouzelf als persoon. Hengel in deze situaties je argumentatie naar boven en herinner jezelf waarom je de keuze voor de betreffende aanpak hebt gemaakt. Waarschijnlijk is er niks aan de hand.

3. Ain’t nobody got time for that.

Hallo, hersenen? What are you doin’? Onzekerheid is dé vijand van productiviteit en creativiteit – een fenomeen dat we dus niet kunnen gebruiken. We zijn net zo lekker bezig! Tijd om dit nare gevoel letterlijk uit je lichaam te schoppen. Uit je frustratie, ga even boksen, ren een rondje of schreeuw je longen uit je lijf. Geef onzekerheid de dikke vinger, en ga door met waar je mee bezig bent.

4. Forceer optimisme.

Onderzoek heeft aangetoond dat positiviteit samenhangt met tevredenheid en een hoger zelfvertrouwen (Lucas, Diener, & Suh, 1996). Ding! Toevallig zijn dit de zaken die je nodig hebt om je onzekerheid een flinke tackle te geven. Een partijtje optimistisch denken of nog beter, een partijtje dagdromen over je toekomstige succes, geeft je energie om die rotschop richting negativiteit te maken.

5. Stop, en door.

Kom je zelfs niet met de voorgaande tips over je onzekerheid heen? Dan is het tijd om even afstand te nemen. Onzekerheid verspilt namelijk alleen maar tijd. In diezelfde tijd kun je beter wat leuks gaan doen zodat je humeur weer wat beter wordt. Je gedachten zijn dan even op een andere plek, en dat creëert tevens weer nieuwe ruimte om positieve gedachten naar binnen te laten. PS. Het komt allemaal wel weer goed.

Hopelijk voel je je na het lezen van deze tips al een stuk beter. Nu is het echter tijd om ze in praktijk te brengen. Ga, en overwin!

Bewaren

Geef een reactie