Brain food How to do

5, 4, 3, 2, 1…

Mindset is everything. Er zijn zoveel dingen afhankelijk van je hersenen. Naar de sportschool? Jouw hersenen moeten je aansporen om ook echt te gaan. Geen zin meer? Je hersenen kunnen je pushen om nog éven door te zetten. Hoewel het super makkelijk lijkt om die schakelaar om te zetten valt het in de praktijk flink tegen. Of toch niet? Met dit trucje maak je die goede beslissing in slechts een paar seconden.

Het moment waar alles van afhangt

Wist je dat je jouw beslissing om wel of niet naar de sportschool laat afhangen van een paar seconden? Waarschijnlijk ziet die situatie er zo uit: Je zit op de bank met de TV aan. Het reclameblok is bijna afgelopen. Eigenlijk zit je wel lekker maar eigenlijk móet je vanavond naar de sportschool, tenminste dat heb je met jezelf afgesproken. Maar over een minuut begint ‘Hotter than my Daughter’, dat je stiekem ook erg vermakelijk vindt. Tijd om een keuze te maken. Blijf ik zitten of ga ik naar de sportschool?

Stop. Dat is dus het moment. In de seconden die na dit moment volgen kun jij het verschil maken. Niet door te denken, maar gewoon te doen. Dit is hét moment om die schakelaar om te zetten en met een portie zelfdiscipline moet dit ook zeker lukken. Maar je ziet in je ooghoeken Gordon al met z’n iPad rondwandelen in de stad… en het moment is voorbij.

Nu ga ik het écht doen.

Dit is een typisch geval ‘story of my life’. Totdat ik in de podcast Entreleadership (aanrader!) een interview tegenkwam met Mel Robbins. Zij vertelde dat er één supertruc waarmee je je mindset binnen no-time kunt omschakelen. Gewoon van 5 naar 1 tellen en doen wat je wilt doen. Mijn mind was blown. Kan het echt zo simpel zijn?

Een voorbeeld: Je hebt écht geen zin om die stapel kleding te strijken, maar toevallig ligt er in die stapel een blouseje waarmee je morgenochtend indruk wil maken. Volgens Mel Robbins is dé manier om toch te beginnen met strijken om gewoon hardop “vijf, vier, drie, twee, één” te zeggen en gewoonweg te beginnen. Hiermee kondig je een verandering in je hersenen aan en wordt overstappen een stuk verdraagzamer.

5, 4, 3, 2, 1…

En toen was er dus deze blogpost! Weken nam ik de tijd niet om weer aan het schrijven te gaan en nu staan er al weer wat artikelen in de planning. Wat mij betreft is de zogenaamde ‘five second rule’ één van de makkelijkste productiviteitstips ooit en zeker de moeite waard om uit te proberen. Wat is jouw ultieme mindset tip? Wees niet te bang om ‘m te delen in de comments 🙂

Bewaren

Geef een reactie