How to do

Herpak je focus door ongewenste verleidingen te elimineren

Herpak je focus door verleidingen te elimineren

Focus. Zo is ‘ie er, en zo is ‘ie er niet meer. Damn! Weer toegegeven aan die ene verleiding. Het wordt tijd om verleidingen de kop in te drukken en je focus terug te winnen. Hierbij is elimineren het toverwoord.

Oke, je hebt je doelen gesteld. Wat zorgt er voor dat je ook echt aan deze doelen gaat werken? En beter nog: wat zorgt dat je on track blijft? Ten eerste is dat motivatie, waarover je al in een eerder artikel hebt kunnen lezen. Maar ten tweede ligt er ook nog eens enorm veel verleiding op de loer. De verleiding om je met andere dingen bezig te houden, bijvoorbeeld een drie uur durende kledingcrisis of een uit de klauwen gelopen social media sessie. In die tijd had je al zó veel kunnen doen! Maar hoe zorgen we nou dat we die verleidingen weerstaan?

Bewustzijn

Een manier om met verleidingen om te gaan is door ze te erkennen. Denk daarom bij elke nieuwe bezigheid heel even na over wat je aan het doen bent. Past het in het rijtje van je doelen? Oke, ga door. Past het niet? Ding! Op dit moment kun jij de keuze maken om deze verleiding te blokkeren en jezelf weer op het juiste spoor te zetten. Of niet. Huh? Niet?

Guido Wijers sprak daar over in zijn masterclass geluk. Hij vertelde dat er bij elke keuze vier mogelijke uitkomsten zijn en gebruikte daarbij het voorbeeld van het eten van een taartje. Als je er voor kiest om het taartje te eten, kun je er van genieten of je kunt er achteraf spijt van hebben. Dit kan ook andersom: wanneer je ervoor kiest om het taartje niet te eten, kun je achteraf spijt hebben of je kunt blij zijn dat die halve kilo slagroom niet in je buik beland is. Eigenlijk maakt het niet uit of je het taartje wel of niet eet, als je het maar met volle overtuiging doet. In dit geval wil je je doel bereiken, dus is het slimmer om de verleiding af te wijzen. Maar doe dat dus alleen als je er zelf achter staat.

Elimineer

Een andere mogelijkheid om verleidingen weg te werken is door ze letterlijk uit je leven te verbannen. Aan jou de keuze of je dit tijdelijk doet of een permanente verandering maakt. Je telefoon uitzetten is namelijk een hele goede manier om je niet te laden afleiden door alle apps die om aandacht vragen, maar je hebt op een gegeven moment je telefoon tóch weer nodig. Andere zaken lenen zich ervoor om permanent geëlimineerd te worden. Ondernemer en vlogger Jorg Ruis leest bijvoorbeeld geen nieuws, omdat hij belangrijke zaken toch wel meekrijgt via zijn sociale netwerk. Zelf betrap ik mij er op dat ik door elke whatsappnotificatie getriggerd word om op mijn telefoon te kijken. En dat ik Nederlandse TVprogramma’s niet interessant genoeg vind om er echt naar te kijken. Weg ermee!

Haal dus de ruis weg. Oke oke oke, Jorg mag blijven (Wist je dat hij vet leuke vlogs maakt waar ik wel eens mijn inspiratie uit haal? Zo ook voor dit artikel. Check deze link voor zijn verhaal over elimineren en meer). Maar de ongewenste ruis waar jij het meest last van hebt, weet alleen jij. Begin daarom met bewust na te denken over je bezigheden en beslis later wat je (tijdelijk) kunt verbannen zodat je je focus weer terug kunt pakken.

Wat zijn de verleidingen waar jij wel eens last van hebt tijdens het werken? En hoe werk jij ze (tijdelijk) weg?

Bewaren

Geef een reactie