Brain food

Even ademen. Want je wil niet altijd productief zijn

Laatst kwam er een blogpost over creativiteit online. Hoewel daarin gezegd wordt dat creativiteit op ieder moment opgeroepen kan worden, is dat niet helemaal waar. Oké, als het moet, dan kan alles. Maar ook een mens heeft ontspanning en rust nodig. Al lijkt dit soms moeilijker dan dat het eigenlijk is.

Wist je namelijk dat één miljoen Nederlanders last hebben van burn-out symptomen? (Bron: Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden) Dit kan zijn dat je vaak moe of lusteloos bent, het gevoel hebt dat problemen zich opstapelen en daar misschien zelfs over piekert en wakker ligt. Als je te lang met deze klachten rondloopt, kunnen je hersenen informatie niet meer goed verwerken. De ‘genezing’ van zo’n serieuze burn-out kan weken of zelfs maanden duren. Daarom kun je, in het kader van liever voorkomen dan genezen, er beter van tevoren bij zijn.

Je bewust worden van de 80/20 regel

Wat velen zich niet beseffen, is dat bijna alle gevolgen maar door een paar oorzaken veroorzaakt worden. Dit fenomeen, ook wel de 80/20 of Pareto regel genoemd, werd als eerst geconstateerd door Vilfredo Pareto. Hij kwam er achter dat 80% van het totale inkomen in Italië werd verdiend door slechts 20% van de bevolking. Later werd duidelijk dat deze regel ook in andere contexten kan worden gebruikt.

Bijvoorbeeld op de werkvloer! Door na te denken over welke werkzaamheden de meeste of grootste consequenties hebben, kun je je focus gaan verleggen naar hetgeen dat er écht toe doet. Wanneer je deze werkzaamheden kunt afstrepen van je to-do-list, valt er een grote last van je schouders af. Terwijl je nog maar 20% van je werk hebt gedaan! De andere 80% ga je vervolgens met alle rust tegemoet. En het is dan ook niet eens zo erg als je een deel daarvan niet af kunt maken.

Negeer nooit je onderbuikgevoel

De oorzaak van 38% van de burn-out klachten is een te hoge werkdruk. Maar hoewel je werkgever natuurlijk zoveel mogelijk winst op jou wil maken, ben jij een mens en geen machine. Het valt me echter op dat maar weinig mensen hun grenzen durven aan te geven. Wees eens eerlijk: Hoe vaak heb je al iets voor je werkgever gedaan waar je geen goed gevoel bij had?

Nee zeggen is geen schande. Beter nog, nee zeggen is een teken dat je menselijk bent. We zijn namelijk geen onuitputtelijke bron van productiviteit, ook jouw werkgever niet! Tijdelijk een stapje terug nemen kan er voor zorgen dat jouw volgende productieve bui nóg productiever wordt, in plaats van dat we al onze momenten afvlakken tot een inspiratieloze warboel.

Ontspanning geeft energie

Dus waar wacht je nog op? Trakteer jezelf op een avondje bankhangen met een brok chocolade in een exotisch smaakje. Of maak je hoofd leeg in de sportschool. De meest succesvolle personen plannen hier zelfs tijd voor in, zodat ze een tijdje niet productief mógen zijn van zichzelf. Is de batterij weer vol? Dan gaan we weer vooruit!

1 thought on “Even ademen. Want je wil niet altijd productief zijn”

  1. Helemaal gelijk! Ik begin woensdag aan mijn nieuwe baan waar ik ook hoop dat ik sneller mijn grenzen aan kan geven, in mijn vorige baan was ik hier niet altijd even assertief in. Dus, alvast een doel voor deze nieuwe uitdaging 😊!

Geef een reactie