How to do

Hoe begin je? Eerste hulp bij het zetten van de eerste stappen

Zit je ook zo lekker te dromen over je toekomst, maar komt het er nooit van om die dromen om te zetten in daden? Dan is dit artikel perfect voor jou. Jij ja, met je excuses dat je het te druk hebt. Of met je beangstigende gedachten die beginnen met de woorden ‘wat als’. Begin gewoon! En dat moet met behulp van deze stappen zeker lukken.

Stap 1: Leg je ideeën vast.

Ga naar een winkel, koop een notitieboekje en neem deze overal mee naartoe. Vanaf nu is je boekje je beste vriend. Gebruik ‘m wanneer je over je dromen nadenkt. Wat zou je graag willen doen? Zijn er zaken of mensen die je hierbij kunnen helpen. Schrijf alles op. Je zal je verbazen waar je de beste ideeën krijgt – en nee, dat is waarschijnlijk niet wanneer je braaf achter je bureau zit.

Stap 2: Muizenstapje

Lees je ideeën terug en vraag je jezelf af: wat is de kleinste stap die ik kan zetten om deze ideeën om te zetten naar daden? Denk niet na maar doe het meteen. Het maakt niet uit of je een mailtje stuurt, een domeinnaam aanmaakt of naar de winkel rent om een boek te kopen. Doen is het codewoord.

Gefeliciteerd! Je bent bezig om je dromen om te zetten naar daden. Was dat nou zo moeilijk? Waarschijnlijk niet. Tijd om nog wat extra stappen te nemen.

Stap 3: Stel een doel

Nu je toch al zo goed bezig bent, kun je maar beter meteen de volgende stap nemen: het stellen van je eerste doel. Denk ook hier niet te zwaar over. Je kunt bijvoorbeeld een afspraak maken met een bedrijf of persoon, een stukje van je roman schrijven of die eerste twee kilometer rennen. Zorg wel ten allen tijden dat je doel SMART is. Hoe je hiervoor kunt zorgen, lees je in dit artikel van Strategisch Lui.

Stap 4: Plannen

Om je doel te halen, heb je tijd nodig. Pak daarom je agenda erbij en reserveer tijd om aan je doel te werken. Plan altijd wat extra tijd dan je nodig denkt te hebben, dan kom je nooit in de knoei met andere zaken.

Stap 5: Commitment

Om er voor te zorgen dat jij je doel gaat halen, moet je commitment naar jezelf toe uitspreken. Het halen van dit doel is namelijk wat jij wil en je gaat er voor zorgen dat het lukt. Geen excuses meer. Het is belangrijk voor je. En daarbij, zoveel moeite kost het nou ook weer niet. Go, go, go!

Stap 6: Succes vieren

Goed gedaan, je hebt je doel behaald! Tijd om jezelf te belonen met iets waar je vrolijk van wordt. Lekkere cocktail? Ja! Een aflevering van je favoriete serie! Zeker doen. Succes mag gevierd worden en motiveert je om aan je volgende doel te beginnen.

Stap 7: Evalueer en begin opnieuw

Nu je je doel behaald hebt, kun je op het proces terugkijken. Wat ging er goed? En wat minder? En hoe kan ik de volgende stap zetten? Wanneer je deze antwoorden hebt klaarstaan, is het tijd om terug te gaan naar stap 1. Of misschien kun je wel direct naar stap 3. Wanneer je dit proces steeds blijft herhalen, behaal je vanzelf weer een groter doel en heb je je dromen omgezet naar realiteit. Hoe kicken is dat!? Veel succes toegewenst!

1 thought on “Hoe begin je? Eerste hulp bij het zetten van de eerste stappen”

Geef een reactie