How to do

Zo kom je in een creatieve flow

Zo kom je in de creatieve flow

Zo kom je in de creatieve flow

Heb je een keertje niet zo veel ideeën? Maak je geen zorgen. Zelfs de beste creatievelingen zijn wel eens inspiratieloos. Er komt echter wel weer een tijd aan waarop je brein wel weer mee mag helpen, bijvoorbeeld als je een deadline hebt. Daarom is het handig als je jezelf kunt trainen om weer in de creatieve flow te komen.

Even ter verduidelijking: met creativiteit bedoel ik niet het volgen van een leuke DIY, tekenen of knutselen. Hoewel dat ook een leuk onderwerp is om over te bloggen, wil ik creativiteit in zijn breedste zin behandelen. Daarom bedoel ik met het begrip ‘creativiteit’ het creëren van unieke ideeën. Want niet alleen artsy types hebben met creativiteit te maken, maar vrijwel iedereen.

Hoe roep je zo’n creatieve flow op?

Denk eens na over de momenten waarop jij het meest creatief bent. Grote kans dat dat niet in een situatie is waarin je binnen tien seconde een meesterplan moet neerleggen. Antwoorden die je daarentegen wél hoort zijn onder de douche, net voordat je gaat slapen, tijdens een wandeling of terwijl je aan het kletsen bent met vrienden. In de eerste instantie hoeven uit deze bezigheden geen volledige oplossingen te komen, maar een eerste aanzet vanuit een onverwachte hoek kan veel impact hebben op het eindresultaat.

Ik ga daarin nog een stapje verder. Volgens mij komen de meest creatieve ideeën namelijk voort uit het gevoel dat je geen beperkingen hebt. Daarom is dé manier om creativiteit op te roepen, het juist niet te doen. Niet afdwingen, maar gewoon toelaten wanneer het er is. Je gedachten zijn dan niet gekaderd, je wordt niet beoordeeld op de kwaliteit van je gedachten en er zit geen druk achter het creëren van ideeën. Wanneer ik me op mijn creatiefst voel, is dat wanneer ik alles mag denken en later pas hoef te beoordelen of ik er meer aandacht aan wil besteden.

Concrete tips om je creativiteit een boost te geven.

Het ‘niet’ afdwingen van creativiteit klinkt misschien een beetje zweverig of vaag. Daarom zijn hier een paar tips om een creatieve bui aan te wakkeren.

Zet een timer en maak je hoofd leeg. Yep, that’s right: it’s brainstorm time! Het maakt niet uit of je gedachten niet goed genoeg zijn, schrijf gewoon ALLES op wat er in je op komt. Ook als je denkt aan willekeurige dingen zoals eten of fluffy babydieren. Het gaat hier om alle mogelijke associaties die met jouw onderwerp te maken hebben. Ga daarna zorgvuldig kijken naar de beste trefwoorden en oplossingen die je opgeschreven hebt.

Doe een drankje. Uit onderzoek van Jarosz et al. (2012) is namelijk gebleken dat een alcoholpromillage van 0.075 zorgt voor een verhoogde creativiteit. De proefpersonen voerden hun creatieve taken sneller uit en ervaarden meer ‘aha’ momenten met alcohol in hun bloed dan de proefpersonen die compleet nuchter waren. Let op: te veel alcohol zorgt daarentegen dat je briljantie afneemt 😉

Stap uit je huidige omgeving. Je gedachten kunnen veel te veel vast zitten aan de context waarin je je bevindt. Je fysiek ergens anders naartoe verplaatsen geeft de ruimte voor nieuwe gedachten. Om dezelfde reden werkt praten met mensen ook goed, zij kunnen je nieuwe perspectieven geven.

Wederom is het tijd om dit artikel te verwerken en om te zetten in actie. So now it’s your turn! Hoe zorg jij er voor dat je weer terug komt in de creatieve mindset? En wat zijn jouw belachelijkste maar beste ideeën geweest?

Bron:
Jarosz, A. F., Colflesh, G. J., & Wiley, J. (2012). Uncorking the muse: Alcohol intoxication facilitates creative problem solving. Consciousness and Cognition, 21(1), 487-493.

1 thought on “Zo kom je in een creatieve flow”

  1. Ooooh ik neem vanavond toch maar eens een wijntje dan! Vind het stiekem niet eens zo lekker, maar die creativiteit wil ik wel graag wat meer opwekken, hihi. Fijn artikel, ik ga eens kijken of ik er echt wat aan kan hebben, want ik ben echt helemaal leeg qua creativiteit de laatste tijd! Liefs!

Geef een reactie