How to do

Conflicthantering 101 – Welke methode kies je?

Conflicthantering 101 - Zo kies je de juiste methode voor al je problemen

Heb je een probleem? Sommigen zullen misschien in paniek raken terwijl anderen zo snel mogelijk de exit moonwalk zullen doen. Welke methode gebruik jij? En welke methode zou jij moeten hanteren om het probleem zo snel mogelijk op te lossen? Vandaag een lesje conflictmanagement 101 waarin vier supertypische benaderingen worden besproken.

Welke methode van conflicthantering gebruik jij?

Hoewel iedereen anders omgaat met problemen, kun je alles herleiden tot vier typen mensen met een bijbehorende methode. Je persoonlijkheid kan er voor zorgen dat je een voorkeur hebt voor een methode en een andere methode liever niet gebruikt. Of dat slim is, dat vertel ik later.

1. De ontwijker

It’s all in the name. De ontwijker heeft de neiging om met een hele grote cirkel om het probleem heen te lopen. Negeren is daarnaast ook nog een tactiek. Als je ontkent dat het probleem bestaat, dan bestaat het probleem ook niet. Opgelost! Toch?

2. De ja-knikker

Sommige mensen zijn gewoon niet gemaakt voor drama. Heeft de ander een probleem? Dan geeft de ja-knikker gewoon toe dat hij/zij fout zit, ook al hoeft dat niet altijd zo te zijn. Deze oplossing zorgt voor een minimale investering in het probleem én beide partijen zijn binnen een hele korte tijdsperiode weer in hun nopjes. Het klinkt bijna als een win-win situatie.

3. De vechter

Temperamentvolle mensen in da house? Deze conflicthantering is dan vast erg herkenbaar. Bij het opkomen van een probleem zal de vechter er alles voor doen om het probleem naar zijn of haar zin op te lossen. Lange discussies en ruzies zijn absoluut niet zeldzaam bij de personen die de vechtmethode hanteren. En deze zullen ook niet eindigen tot de vechter blij is met de oplossing. Vermoeiend, maar dan heb je ook wat.

4. De samenwerker

Ten slotte is daar altijd nog de samenwerker. Je kunt deze mensen herkennen aan de aanwezigheid van zowel een fles water als een fles wijn in de nabije omgeving. Wanneer er namelijk conflict verschijnt, zal deze zó worden opgelost zodat beide partijen profijt hebben van de oplossing. Hierdoor kan het proces der probleemoplossing ellendig lang duren. Nog maar een rondje praten dan?

Je methode van conflicthantering hangt af van je betrokkenheid

Zo, het hoge woord is er uit. Je kunt namelijk wel voorstander zijn van de éne of andere methode, maar eigenlijk is het beter om per situatie te bekijken welke methode van conflicthantering leidt tot de beste oplossing. Dit kun je bepalen aan de mate van betrokkenheid van jou en je tegenpartij. De… wat?

Betrokkenheid in conflicten betekent in hoeverre het probleem van belang is voor de persoon. Een klassiek probleem is het kiezen van avondeten. Wil je pizza of chinees? Voor mensen die chinees en pizza allebei even lekker vinden, maakt het waarschijnlijk niet zo veel uit wat er gekozen wordt. Maar wanneer je één van de twee soorten eten niet lust, dan raak je betrokken bij de keuze voor het avondeten. Daarbij geldt ook nog eens: hoe meer er op het spel staat, hoe meer betrokken je raakt.

Deze afbeelding geeft weer welke methode van conflicthantering je het beste kunt gebruiken bij verschillende maten van betrokkenheid:

Jouw ideale strategie

Eigenlijk is het een vrij logisch schema. Wanneer zowel jijzelf en jouw tegenpartij niet betrokken zijn in het probleem, hoeft men er niet veel tijd en moeite in te steken. Het maakt namelijk toch niet uit. Wanneer beide partijen wél veel op het spel hebben staan, kan er gekozen worden voor een vechtstrategie. Dit is echter weer niet zo slim omdat er dan waarschijnlijk een oplossing komt waar slechts één van de twee partijen blij mee is. Een samenwerkingsmethode zou daarom slimmer zijn.

Wanneer jouw betrokkenheid laag is en de betrokkenheid van de ander hoog is, kun je het probleem het beste gaan. Hiermee zorg je dat het probleem niet uitloopt in ruzie. En het boeit jouzelf toch niet zo veel, dus waarom moeite verspillen aan deze zaken? Omgekeerd is een vechtersstrategie wél verstandig. Hiermee laat je zien dat het probleem belangrijk voor je is. De ander zal zijn betrokkenheid hierdoor snel op tafel leggen, waardoor je over kunt gaan op een samenwerkingsstrategie. Of in het beste geval zal de tegenpartij ja-knikken en jou je zin krijgen.

Door de betrokkenheid in kaart te brengen, zul je dus zo efficiënt mogelijk tot een goede oplossing komen. Maar nou is het jouw beurt om je hart hierover te luchten! Hoe ga jij met problemen om? Ben je een type dat vaak voor dezelfde methode kiest of hangt het bij jou af van de situatie?

Geef een reactie