Online

To blog or not to blog? Alle redenen om (niet) te bloggen op een rijtje

Redenen om (niet) te gaan bloggen

Wereldwijd zijn er miljoenen blogs – en er komen er elke dag nog steeds ontzettend veel bij. Hoewel (we)blogs oorspronkelijk zijn ontstaan als een soort online dagboek, wordt de blog tegenwoordig voor allerhande doeleinden gebruikt. Zo zijn er foodblogs, travelblogs, beautyblogs en ohja ook nog lifestyleblogs en corporate blogs. Dit komt doordat het opzetten van een blog tegenwoordig zo simpel is dat iedereen er eentje aan kan maken. Maar wat triggert nou de mensheid om online hun verhaal te gaan doen? En is bloggen misschien iets voor jou? Of totaal niet?

Redenen om wél te bloggen

1 | Bloggen om je leven te documenteren. Mensen schrijven stukjes, uploaden foto’s en maken zelfs filmpjes over gebeurtenissen in hun leven. Een blog kan fungeren als een soort plakboek, die op ieder moment en iedere plaats toegankelijk is. Een overduidelijk voorbeeld hiervan is de website waarbeniknu, waarop mensen hun reiservaringen delen met vrienden en familie. Maar levens worden ook wat laagdrempeliger gedocumenteerd, bijvoorbeeld via vlogs en photodiaries.

2 | Bloggen om geld te verdienen. We kunnen er niet meer omheen, met bloggen kun je een smak geld verdienen. En dat geld kan weer een motivator zijn om tóch die domeinnaam vast te leggen. Voor mensen die interesse hebben in een functie als online marketeer of ondernemer is het zeker aan te raden om eens te kijken naar de financiële mogelijkheden van bloggen.

3 | Bloggen om jezelf te tonen. Het klinkt misschien een beetje exhibitionistisch, en dat is het ook, maar bloggen kan een manier zijn om jezelf aan de wereld te laten zien. Fashion blogs zijn hier de perfecte voorbeelden van.

4 | Bloggen om kennis te delen. Een blog is eigenlijk niets meer dan een middel waarop je informatie kunt plaatsen. En wanneer je waardevolle informatie die in je hoofd zit graag wil delen, kan dat vrij makkelijk met behulp van een blog. Het maakt namelijk niet uit of je bite-size artikelen post of in één keer een heel digitaal boekwerk online gooit. Je kunt er makkelijk plaatjes, audio en video bij kwijt en de commentaarsectie kan fungeren als de ideale plek voor een discussie.

5 | Bloggen omdat je het leuk vindt. Ja, dit hoeft eigenlijk niet uitgelegd te worden. Je blogt omdat je het leuk vindt. Anders hou je het namelijk niet vol – punt –

Redenen om niét te bloggen

1 | Privacy issues. Het kan zijn dat je niet je hele leven wil delen met het internet. That’s fine by me, maar een grote groep mensen zijn juist wél gecharmeerd van het gezicht achter een blog. Anoniem bloggen kan daardoor je doelgroep verkleinen. Vind je dat niet erg? No problemo. Vind je dat wel erg? Dan is dit een topic waarover je na moet denken.

2 | Het kost te veel tijd en moeite. Bloggen is hard werken. Je volgers verwachten dat er regelmatig een blogpost online komt te staan, je bent met je socials bezig en je hebt ondertussen ook nog een website die je overeind moet houden. Misschien moet je zelfs afspraken regelen en communicatie met bedrijven onderhouden. Ben je niet zo handig met technische zaken? Dan kost dát weer extra tijd. En die moet je willen maken. Don’t feel like it? Dan is het verstandig om na te gaan denken of een blog runnen iets voor jou is. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen om te gaan gastbloggen.

3 | Je hebt niks interessants te melden. Dit is een probleem waar de beste bloggers nog wel eens mee te maken hebben. Waar moet ik nu over schrijven? Als dit probleem binnen een uur is opgelost, dan is er niks aan de hand. Het houdt echter niet op bij één artikel. Begin daarom alleen een blog als je weet waar je over wil bloggen en houd vol.

Conclusie:

Mocht je nog twijfelen of bloggen iets voor jou is, dan kun je met deze argumenten vooruit. Daarnaast is het opstarten van een blog een trial-and-error proces, dat wil zeggen dat je pas ondervindt hoe het gaat wanneer je er mee bezig bent. Gaandeweg zul je fouten maken en deze moeten oplossen voordat je weer verder kunt. Je gaat vanzelf zien of je dat leuk, interessant of uitdagend vind. Begin daarom gewoon! Je kunt heel simpel en gratis beginnen met bijvoorbeeld wordpress.com of blogger.com . If you never try, you’ll never know.

1 thought on “To blog or not to blog? Alle redenen om (niet) te bloggen op een rijtje”

Geef een reactie