How to do

Zo word je een aanmoediger

Attentie zeikzakken, het is tijd om afscheid te nemen van die denkbeeldige klaagmuur in je gezichtsveld en ruimte te maken voor het positieve zonnetje dat heel irritant in je ogen zal gaan schijnen. Dus hijs je maar alvast in je favoriete cheerleaderpakje en leg je pompoms binnen handbereik. Vandaag gaan we namelijk kei-hard doen wat we (vind ik dan) veel te weinig doen: mensen aanmoedigen!

Lekker klagen

Persoonlijk vind ik dat we, met name op het wereldwijde web, veel te veel bezig zijn met oordelen over de acties van een ander. Als een blogger een artikel schrijft over een koffer van 300 euro waar ze enthousiast over is, krijgt zij een golf van commentaar over zich heen. Als mensen uit een waterfles drinken die toevallig bij de Shell te koop is, staan ze aan de verkeerde kant van de populaire mening. Bam! Weer een hoop negativiteit.

Ja, ik snap dat klagen heerlijk is. Vooral als je een rotdag op het werk hebt gehad en ’s avonds ter ontspanning met je laptop op de bank ploft. De agressie moet er een keer uit. Maar heb je er ook al eens over nagedacht wat jouw frustratie doet met anderen? Negativiteit is namelijk rete-besmettelijk. Als één persoon zijn negatieve uitlaatklep wijd open zet, is dat een inspiratiebron voor anderen. “De beerput van haat is geopend, jongens! Kom hier vooral je shit dumpen.”

Iedere keer wanneer ik geconfronteerd word met zo’n beerput, slaat de teleurstelling toe. Van negatieve reacties wordt een maker of eigenaar écht niet gemotiveerd. Sterker nog – het zal niet de eerste keer zijn dat mensen stoppen met het doen wat ze leuk vinden, omdat ze bij iedere stap die ze zetten keihard afgezeikt worden. Dit. moet. veranderen. En gelukkig kan dat!

Positiviteit! *strooit glitters*

Want thank god is positiviteit net zo besmettelijk als negativiteit. Met hetzelfde handjevol tijd en moeite kunnen we mensen aanmoedigen om vooral hun dromen uit te laten komen en hun ideeën in werking te laten zetten. En daarbij krijgen we er zelf ook nog eens een fikse bonus bij: als we vaker positief denken, zijn we ook vaker geneigd om positief tegen onszelf aan te kijken. Dat leidt weer tot geluk en een gezond niveau van zelfvertrouwen 🙂

Dus. Waar wacht je nog op? Word die aanmoediger! Hier zijn vijf handige tips:

Vijf tips om een aanmoediger te worden:

1. Focus je op de positieve dingen. In plaats van dat je je mening uit over hoe je het ergens niet mee eens bent, kun je je focus ook verleggen naar iets wat je wél aanstaat. Een paar voorbeelden: “Goh wat een leuk blouseje heb je aan!” of “Wat heb je dit verhaal toch superduidelijk uitgelegd.” of mijn persoonlijke favoriet: “Ik denk dat jij daar juist heel erg goed in bent.

2. De ander zit niet op jouw negatieve reactie te wachten. Denk je echt dat mensen zin hebben om negatieve reacties op hun meesterwerk te lezen?. Laat die mensen toch gewoon in hun waarde! Je hoeft het er niet mee eens te zijn, want het is jouw omgang met het probleem niet. Bouw liever zelf aan een oplossing dan dat je andermans oplossingen afbreekt.

3. Herinner anderen om positief te blijven denken. Mocht het al zover zijn gekomen dat het vertrouwen is aangetast, dan kun je helpen om mensen op te peppen met positieve gedachten. Zie tip 1 🙂

4. Herken het ‘afzeiken ter ontspanning’ en doe er iets aan. We houden allemaal van leedvermaak en het gevoel dat we beter in iets zijn dan een ander. Maar klinkt dat niet een beetje egoïstisch? Denk eens na over andere ontspannende dingen, wellicht kun je er wel tien opnoemen. Waarom zou je je dan tot dit afzeikniveau verlagen?

5. Blijf altijd constructief. Word je echt gevraagd om kritiek te leveren? Geef dan onderbouwde tips. De gouden regel: alles wat begint met “Ik vind” geldt niet.

Bronnen:
Headerafbeelding – desktop wallpaper van designlovefest
Afbeelding in artikel – Adam Jang op Unsplash

1 thought on “Zo word je een aanmoediger”

Geef een reactie